MyPan menestysvalmentaja koki ehkä Suomen jalkapallohistorian omituisimman tilanteen – ”En pystynyt hallitsemaan sitä ollenkaan”

Juha Malisen viime kausi Jalkapalloliigassa ja KTP:ssä päättyi erityisen dramaattisesti.
 
Timo Ranta
Valkeakosken Haka oli kauden 2012 lopussa valunut Jalkapalloliigan sarjataulukon hännille ja taisteli raivoisasti putoamista vastaan. Valmentaja Juha Malinen oli hankittu Valkeakoskelle hätäavuksi kahdeksan kierrosta ennen sarjan loppua.
Haka pelasi kotona sarjaa johtanutta Helsingin Jalkapalloklubia vastaan ja johti peliä ensimmäisen puoliajan jälkeen vastoin odotuksia 2–0. Sitten tapahtui jotakin odottamatonta.
Hakan rastatukkainen laitalinkki Jordan Seabrook purki pallon puolustusalueelta kentän puolivälin kohdalta sivurajasta yli. Seurasi rajaheitto, ja yhtäkkiä kentällä oli kaksi palloa. Yksi HJK pelaaja heitti rajaheiton keskiviivan tuntumasta, toinen hyökkäyspäästä.
– Seurasin keskiviivalta lähtenyttä palloa, mutta noin 30 metriä lähempänä meidän maalia heittikin joku HJK:n pelaaja toisen pallon! Malinen muistelee.
Pallo kulkeutui nopeasti HJK-kärki Juho Mäkelälle, joka teki maalin.
– HJK:n pelaajat tuulettivat. Meidän pelaajamme alkoivat osoitella tuomarille, että tuolla kauempana kentällähän se pelipallo oli.
Erotuomari Mikko Lehtolan konseptit sekosivat tapahtuneesta täydellisesti. Tuomari osoitti keskiympyrään. Se tarkoitti, että HJK:n maali hyväksytään. Malisen ensimmäinen ajatus oli, että eihän tällaista voi tapahtua.
– Huusin sinne ja huusin tänne ja totta kai pyrin vaikuttamaan päätökseen ennen kuin peli jatkuisi. Pelaajatkin olivat aivan shokissa. Kun peli sitten jatkui, ei tuomiosta meinannut päästä yli millään.
Mäkelän maali muutti tilanteeksi 2–1 ja hetkeä myöhemmin Valtteri Moren tasoitti.
– Kolme pistettä oli tulossa ja saatiin yksi. Sekin oli HJK:ta vastaan hyvin, mutta tuntui silloin vääryydeltä.
Malinen ei edes muista mitä hän puhui ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.
– En pystynyt hallitsemaan sitä tilannetta ollenkaan. Se tuntui niin väärältä. Oikeusmurhalta.
Television Kuutoskanavan kommentaattorina ottelussa toiminut Ari Hjelm menetti myös malttinsa kun tilannetta kelailtiin uudestaan ja uudestaan tv-lähetyksessä. Tämä on väärä ratkaisu, täysin väärä ratkaisu, oli Hjelmin kovaääninen mielipide.
Kuvatallenteesta näkyy myös, miten voimakkaasti Malinen reagoi tilanteeseen. Kädet viuhtovat villisti ilmassa ja valmentajan huulilta voi lukea voimasanan jos toisenkin.
HJK:n kanssa mestaruudesta taistelleen Interin tähtipelaaja Mika Ojala tilitti puolestaan Twitterissä: “Jumalauta mitä paskaa Valkeakoskella. Ei tämä ole totta.”
Haka teki tuomarin toiminnasta Palloliitolle protestin, mutta se hylättiin nopeasti. Lopulta Haka putosi sarjasta yhden pisteen erolla.
Videotallenne erikoisesta tilanteesta pyöri urheilulähetyksissä myös maailmalla. Malinen muistaa, että Yhdysvalloissa oli videopätkän yhteydessä ihmetelty, että miten ihmeessä suomalaisella joukkueella voi olla Sting valmentajana.
– On minua luultu Stingiksi muulloinkin, nauraa Malinen, joka ainakin vielä on antanut nimikirjoituksen pari kertaa useammin itsenään kuin megatähti Stinginä.
 
Juha Malinen, 65, teki tähänastisen uransa pisimmän pestin Myllykosken Pallon päävalmentajana. Turun Palloseurasta Saviniemeen saapunut Malinen valmensi MyPaa kausilla 1998–2003.
Malisen alaisuudessa MyPa sijoittui Jalkapalloliigassa kerran hopealle ja kolme kertaa pronssille.
– Totta kai kaikki mitä ei ole voittanut, jää kaivelemaan. MyPassa kauden 2002 hopea tuli sellaisella pistekeskiarvolla, jolla yleensä voitetaan mestaruuksia. Mestaruus jäi silloin pienestä kiinni.
Malisen valmentama MyPa pelasi eurokentillä 2000–2003. Hopeakaudella 2002 MyPa pudotti UEFA-cupin karsintakierroksella sveitsiläisen Young Boysin, mutta ranskalainen Sochaux kampesi myllykoskelaiset ulos ensimmäisellä varsinaisella kierroksella.
– Young Boys on ollut pitkään vakiojoukkue eurocupeissa, joten sen pudottaminen oli kova temppu. Myös Sochaux’ta vastaan olimme vahvoilla, mutta Antti Okkosen ulosajo vieraspelissä oli meille liikaa, Malinen muistelee.
Malinen oli lähellä mestaruutta myös kaudella 2015 Rovaniemen Palloseuran kanssa. Silloin mestaruus ratkesi Seinäjoen Jalkapallokerhon hyväksi sarjan viimeisellä kierroksella. Malinen palautti kuitenkin RoPSin mitalikantaan 26 vuoden tauon jälkeen.
Vuodesta 1994 alkaen Malinen on valmentanut SM-sarjassa ja Jalkapalloliigassa neljänneksi eniten otteluita (321). MyPan ja RoPSin mitaleiden lisäksi hänellä on vyöllään vielä yksi pronssi Turun Palloseurasta. Hän on ollut voittamassa myös kerran Suomen Cupia (TPS) ja kerran Liigacupia (KuPS).
Malinen on ollut pariin otteeseen myös Suomen Palloliiton palkkalistoilla. Vuosina 1990–93 hän valmensi Suomen 15–16-vuotiaiden poikien maajoukkuetta ja 2017–22 alle 21-vuotiaiden maajoukkuetta.
Juha Malisen pitkästä valmentajaurasta on tekeillä kirja, jonka pitäisi ilmestyä ennen ensi joulua.
 
Malinen on pitkällä valmentajanurallaan oppinut, että jalkapallossa tapahtuu joskus asioita joille ei vaan yksinkertaisesti mahda mitään. Varsinkaan jälkikäteen.
– Tuokin tilanne kuvastaa hyvin sitä, että valmentajan ammatissa kaikki pyörii pelin ympärillä. Tapahtuu paljon ja nopeasti. Tilanteisiin pitää reagoida välittömästi.
Malisen valmennustyyliä voisi kutsua intensiiviseksi. Hän vaatii pelaajiltaan intohimoa ja sitoutumista. Malinen muistuttaa kuitenkin, että vaikka mukana on isoja tunteita, jalkapallo on vain peliä.
– Voidaan olla montaa mieltä siitäkin, kuinka iso juttu edes on työskennellä jalkapallovalmentajana.
Malinen muistaa entisen huippumaalivahdin Antti Niemen joskus todenneen, että roskakuskin työ on paljon tärkeämpää kuin jalkapallovalmentajan. Jos he lopettaisivat hommat, kaikki menisi maailmassa ihan päin helvettiä.
Malinen on oppinut nollaamaan paineet, tappiot ja pettymykset kotona, perheen parissa.
– En ole sellainen valmentaja joka heti pelien jälkeen alkaa kelailla otteluvideoita. Kotona asiat saa asettumaan oikeisiin mittasuhteisiin. Siellä jalkapallon korvaa perhe, erilaiset rutiinit ja harrastukset.
 
Juha Malisen viime kausi Jalkapalloliigassa päättyi erityisen dramaattisesti. Seitsemän kierrosta ennen kauden loppua Malinen palkattiin Kotkaan pelastamaan KTP:n sarjapaikka.
Kausi päättyi kuitenkin katastrofiin. KTP ei voittanut Malisen valmennuksessa peliäkään ja putosi Ykkösliigaan. Viimeisellä kierroksella KTP hävisi Arto Tolsa -areenalla selkä seinää vasten pakkovoitosta pelanneelle IFK Mariehamnille maalein 0–2.
Putoamisen ohella lisädraamaa riitti myös Malisen ympärillä, joka saapui jo vaihtopenkille kahden turvamiehen saattelemana. Vastaavaa ei meikäläisillä jalkapalloareenoilla ole aikaisemmin nähty.
Poikkeukselliseen menettelyyn oli myös perusteet. Kiihkeimmät kotkalaiset jalkapallofanit syyttivät Malista KTP:n surkeasta loppukaudesta ja olivat kirjoittaneet uhkaavia viestejä internetpalstoille.
– Jos aletaan puhua tappouhkauksista, niin mennään jo ihan eri tasolle. Tappouhkaukset eivät kohdistuneet kuitenkaan erityisesti minuun, vaan ne oli suunnattu jo viikkoja aikaisemmin lähinnä KTP:n johtohenkilöille, Malinen korjaa yleistä käsitystä.
Lähes kaiken pitkällä urallaan jo nähnyt Malinenkin vakavoitui, kun alettiin huhuta, että Arto Tolsa -areenalle uhattiin salakuljettaa ase.
– Ei se tilanne eskaloitunut kuitenkaan joitain huuteluita pidemmälle. Median uutisoinnista sai tosin sellaisen kuvan että koko Kotka oli Malisen perässä. Kyse oli kuitenkin korkeintaan muutamasta ihmisestä.
Ottelun jälkeen Malinen poistui turvamiesten saattamana stadionilta ja suuntasi välittömästi kohti kotia ja Oulua.  
 
Kymmenen liigapaikkakuntaa valmentajana kiertänyt Malinen kehuu kaiken kohun jälkeenkin kotkalaisia ja kaupungin jalkapallokulttuuria.
– Voin sanoa, että Kotkasta löytyvät ne fiksuimmat jalkapalloihmiset. Tavalliset kotkalaiset suhtautuivat loppuaikanakin KTP:n tilanteeseen hyvin realistisesti ja nöyrästi. He tiesivät missä mennään ja ymmärsivät, että KTP on ollut viimeisen 30 vuoden aikana ollut parhaimmillaankin liigassa sijoilla 10–15.
Malinen ei kiellä, etteikö uhkaava episodi olisi jättänyt häneen ainakin pienen jäljen. Laajasti uutisoitu episodi tuntuu myös jääneen hyvin jalkapalloihmisten mieliin.
Täysin tuntemattomat ihmiset ja muiden urheilulajien edustajat ovat tulleet Maliselta kyselemään, että voiko hän nyt jo hyvin.
– Mestaruuksien ja voittojen jälkeen tulee onnitteluviestejä ja ruusuja. Tuon tapahtuman jälkeen sain empaattisilta ihmisiltä viestejä, joissa kyseltiin vointia ja toivotettiin jaksamista. Niitä viestejä tuli todella paljon.
Kouvolan Sanomat kertoo Silloin sapetti -juttusarjassa urheilijoiden ja valmentajien pahimmista pettymyksistä ja niistä selviämisestä.